Tillbaka / Start.

Ässja-bygge.

 

Några bilder på hur jag byggde om min ässja - den sista gången. Hade länge velat ha en ässja med murad kåpa och fundament som gick lite i stil med allt annat gammalt och slitet.
Hade nog gjort lite annorlunda idag. Framförallt skulle jag nog ha försökt att ta tillvara all spillvärme lite bättre.
Med några meter vattenrör inne i kupan kopplat till sin panna eller element kunde man nog fått lite gratisvärme.
 

I hålen till vänster tänkte jag göra en stor och rund forma med tilluft ifrån tre rörböjar som blåste mot varandra, mot mitten - ingen bra idé, det funkade inte alls.
Här blev en "långforma" istället.  Ett rejält fyrkantrör uppdelat i tre sektioner blev grunden, med separata luftspjäll i varje sektion. Baljan är av kraftig plåt som jag svetsade fast på röret. Praktiskt vid värmning av lite längre bitar. Tyvärr har jag ingen bra närbild på forman.

Kupan börjar ta form. T- och vinkeljärnsram med plåtar i "facken" som ligger lösa för att kunna röra sej av värmen. 
Ovanpå lade jag på ett par lager nät för att få lite armering för bruket och för att få distans till plåtarna. Skifferplattor fick bli material till kåpan. Teglet är också "tillvarataget". 
Drog på lite linolja och terpentin när jag murat färdigt, det blev inte så dumt alls. Dessutom använde jag antracitgrått bruk för att inte få så ljusa fogar.

 

 

 

Luftspjäll av kasserade vattenkranar, med bortslipade gängor på vridstången blev det ett skjutreglage istället, mycket smidigare än att hålla på att skruva.
Jag tog bort dom gjutna rattarna och lödde fast en stång med en smidd ögla istället.

 

 

 Färdigmurad kåpa.  Här fattas bara frontplåtarna. Dom är inbockade en bra bit inåt i nederkanten för att få röken att vända tillbaka, det kan ju bli rejäla rökpuffar när man tuttar på.Långforman i lågor.
Den gamla fina gjutjärnskaminen "räddade" jag ifrån ett rivningshus i Göteborg för många år sedan.Längst in, en ganska stor och djup forma, med plats för en halv hink kol ungefär, bra vid värmning av lite grövre stycken.

 

 Favoritforman, - konstigt att den håller än. Både pappa och farfar har använt den i hur många år som helst. Forman närmast i bild kommer ifrån en kasserad fältässja.

En gammal lågvarvig och ganska stor fläkt på utsidan av smedjan är inte helt fel. Dels slipper man höra den och sedan tömms inte smedjan på en massa uppvärmd inneluft. Den har gott och väl räckt till för fem sex personer som eldat på för fullt.
Har ingen bra bild på den, men som sagt, inte dumt att ha fläkten utom "hörhåll"

 

 

 

Skorstenen var inte i det skick som den borde vara.
När jag plockat bort den gamla kåpan och kikade upp i skorstenen såg jag dagsljus på flera ställen, inte så bra.
Fick riva ner den till en halvmeter över taket.
Det blev en rejäl hög med tegel när den var demonterad.
Vågade inte lägga allt tegel på taket så det blev ett förfärligt bärande och det blev rätt många meter fog att putsa.
Men den blev också rätt bra och jag lärde mej mycket.
I ett par år hade jag förlängt den med ett par meter rör, f
ör en granne klagade på att det luktade så dåligt om hennes tvätt. Fick hjälp av brandkåren att plocka bort röret när dom flyttade.
Synd att inte alla uppskattar och förstår det fina med stenkolsrök och tjära.  :-)